Nieuws
TAI-- TF-X Kaan

ANKARA – De bij Turkish Aerospace Industries (TAI) ontwikkelde Turkish-Fighter (T-FX) Kaan heeft zondag (5 mei) een tweede testvlucht uitgevoerd. Die duurde veertien minuten. De eerste vlucht duurde elf minuten. Deze vond op 20 februari 2024 plaats.

Hoewel de Kaan wordt gepresenteerd als een vliegtuig van eigen bodem, is het opgebouwd uit een verzameling systemen die zijn gekocht van buitenlandse bedrijven, waaronder de GE 110-turbofans.

Turkije en Rolls-Royce werken aan een motor-joint venture om de vliegtuigen aan te drijven. Alle prototypes en het eerste productievliegtuig krijgen echter de GE F110 motoren.

12 reacties op “Tweede testvlucht Turks gevechtsvliegtuig (video)

  1. DRA schreef:

    Je moet het Turkije nageven dat het durft risico’s te nemen om zulk een innovatie in generation 5 gevechtsvliegtuig op te starten met zeer hoge kostprijs zonder garanties.
    Uiteraard heeft dit te maken met de veranderde politieke beeld en wereldorde.
    Turkije moet samenwerken hiervoor met westerse industrieën voor motoren en digitale systemen. R&D van Chips voor vliegtuig avionics is niet aanwezig in Turkije tenzij producties die worden beheerd door EU, US en Aziatische landen.
    Maar dat is op zich geen enkel issue.

  2. Bilo schreef:

    Haha KAAN is beste

  3. Emmerson schreef:

    Turken verkopen zichzelf als handelaren
    Maar??waar halen ze alles vandaan?? Juist kijk ernaar en constateer!!

  4. Jos schreef:

    Feit is dat Turkije een onbetrouwbare Navo partner is met dictatoriale trekjes. De Navo wil voorkomen dat Turkije andere Navo lidstaten gaat chanteren (wat in het verleden veelvuldig is gebeurd) voor hun eigen belangen.en gaat dreigen imilitaire technologie door te verkopen aan Rusland en/of China om er gewin uit te halen. Turkije gooit hun eigen glazen in en gaat daarna klagen dat ze worden buitengesloten. Net zoals vele Turken in Nederland dat ook doen en dan roepen dat ze gediscrimineerd worden. Je kan natuurlijk altijd terug naar je fantastische moederland waar alles vele malen beter is dan hier. De weg is vrij dames en heren Turken.

  5. Hanlarhani schreef:

    Enkele feiten op een rij over de Kaan.
    01 – In 2011 kregen wetenschappers opdracht onderzoek te doen naar een eigen gevechtsvliegtuig budget was 2 miljoen dollar jaarlijks.
    02 – In 2018 werd besloten een eigen 5e generatie gevechtsvliegtuig te ontwikkelen.
    03 – In 2024 Februari Ging Kaan de lucht in.
    04 – Nu al is besloten in 2028 Kaan op te leveren aan het Turkse leger met 20 gevechtsvliegtuigen met een eigen motor.

    Als alles binnen de gestelde termijnen gebeurd (in Turkije zijn ze in 95% van de gevallen sneller klaar als de gestelde termijnen) dan is de ontwikkeling van Kaan begin tot eind 10 jaar.

    Begin 2024 is er een nieuwe opdracht gegeven. Ontwikkeling van de 6e generatie gevechtsvliegtuig.

    Volgens de Chinese wetenschappers conform de Chinese media is de Turkse Kaan geen 5e genaratie maar 5 + 1/2 generatie.

    Dus gezien de Turkse snelheid zou de Turkse 6e generatie gevechtsvliegtuig al rond 2035 kunnen vliegen of nog eerder zelfs ???

    Dit alles doet Turkije onder Katsa Sancties opgesteld door Amerika bedoeld om Rusland onder sancties te zetten. Turkije dat een Navo bondgenoot is wordt behandeld als Rusland. Geen enkele militaire technologie of middel kan zomaar door Turkije besteld worden. Dus Turkije moet met bijna alles alleen zichzelf vertrouwen. Zelfs alle electronica in Turkije met de chips erop wordt door Turkije zelf ontwikkeld. (Zelfs China en Rusland hebben geen eigen chip technologie).

    Ter vergelijking, F35 is een project begonnen in 1990 met alle hulp technologie geld en middelen van Amerika met samen tig andere EU landen…anno 2024 en dat ding is nog steeds niet helemaal af. Kosten 1000 Miljard dollar en meer.

    Dus als je Turkije iets weigert ontwikkelen ze dat wat nodig is zelf, maken zij een betere product en worden jouw concurent op de wereldmarkt.

  6. HanlarHani. schreef:

    Wat jij voelt , voel ik ook. Scherp van je dat je het opmerkt. Het is verborgen in onschuld doordat het feitelijk lijkt maar het woord Hoewel suggereert dat er sprake is van Manipulatie aan de zijde van de ontwikkelaars van Kaan alsof ze iets doms doen en proberen te liegen over het resultaat. Dat geeft bij onwetende mensen (95%) het gevoel en gedachte dat Turkije vals van karakter is en technologisch eigenlijk niet veel kan en vooral een show opzet. Dit wordt in de gehele breedte van de media in NL gedaan en dit is geen toeval maar heeft strategische redenen en doelen. Dus geen enkele media is onafhankelijk en allen zijn een onderdeel van een orgaan die gezamenlijke doelen dienen. De vraag blijft altijd wiens doelen zij dienen. (nu doe ik zelf met deze stelling een suggestie voor het onderbuik gevoel net als het woord Hoewel).

  7. Fedor schreef:

    Mooi toestel props voor Turkije voor het zelf ontwikkelen van een 5de generatie straaljager.

  8. Kaan schreef:

    Het is toch al een vooruitgang dat er over wordt gepraat en geschreven op wat voor manier dan ook het trekt aandacht

  9. Van de Walle Frank schreef:

    Hakan heeft gelijk. Neem nu de F 35. Heel wat onderdelen worden in diverse Navo landen geproduceerd. Het bijzondere ervan is dat de toestellen opgevolgd worden door de Amerikaanse moedermaatschappij. Dus een Belgische F35 is eigendom van België. Maar elk verwijderd onderdeel behoort terug toe aan de Amerikaanse moedermaatschappij. Als het onderdeel is onderhouden (bvb in Groot-Brittanie) kan het terechtkomen in een F 35 van een ander land. Dat geldt ook voor de burgerluchtvaart. Het nieuwste Chinese passagierstoestel steekt vol met Amerikaanse onderdelen.

  10. Hakan schreef:

    Het is gebruikelijk in de luchtvaartindustrie om in de initiële fasen van een vliegtuigproject gebruik te maken van bestaande, bewezen technologieën, zoals motoren. Dit versnelt het ontwikkelingsproces en vermindert risico’s. De keuze van Turkije voor de GE F110-motoren voor de eerste testvluchten van de TF-X Kaan is een logische stap gezien de complexiteit en kosten van het ontwikkelen van een geheel nieuwe motor.

    Daarnaast is de samenwerking tussen Turkije en Rolls-Royce voor de ontwikkeling van een eigen motor een strategische zet die op lange termijn bedoeld is om de afhankelijkheid van buitenlandse technologie te verminderen. Dit is vooral relevant omdat Turkije geen toegang heeft tot de F-35, wat het land ertoe aanzet om een eigen gevechtsvliegtuig te ontwikkelen. Gezien de militaire capaciteit van Turkije en de noodzaak om zijn defensie-industrie te versterken, is het bouwen van een eigen vliegtuig een noodzakelijke en strategische keuze.

  11. Ruud Vos schreef:

    Hoezo negatieve ondertoon? Er wordt gewerkt met veel buitenlandse componenten en dat wordt gemeld. Meer niet.

  12. Edwin schreef:

    İk voel hier toch een negatieve (denigrerende)ondertoon.
    Hoe komt het?