Nieuws

NASA toont experimentele X-59 (video)

3
Foto: Lockheed Martin Skunk Works

PALMDALE – Het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartagentschap NASA heeft vrijdag (12 januari) een in vol ornaat gestoken X-59 aan het publiek getoond. Dat gebeurde tijdens een goed voorbereide en breed uitgemeten evenement, dat mede georganiseerd werd door Lockheed Martin. De supersonische X-59 wordt ontwikkeld door Skunk Works, een divisie van Lockheed Martin.

NASA’s X-59 is een experimenteel vliegtuig dat waarmee aangetoond moet worden dat het mogelijk is om supersonisch te vliegen, zonder een luide sonische ‘boom’ te genereren. De volledige naam van het toestel luidt om die reden dan ook X-59 Quesst (‘Quiet SuperSonic Technology’). De X-59 zal volgens NASA ‘dit jaar’ voor het eerst gaan vliegen. Het streven was overigens om al in 2023 met de X-59 te gaan vliegen, maar dat doel wist Skunk Works niet te halen.

Het Quesst-team van NASA zal verschillende Amerikaanse gemeenschappen selecteren waar gegevens verzameld gaan worden over hoe mensen het geluid dat de X-59 geneert, waarnemen.

De X-59 is 30 m lang en heeft een spanwijdte van 9 m. Het wordt aangedreven door een speciaal aangepast variant van de General Electric F-414, de motor die onder meer ook gebruikt wordt voor de Boeing F/A-18. De dunne, taps toelopende neus van de X-59 beslaat bijna een derde van zijn lengte en is bedoeld om de schokgolven te breken die anders een ‘sonische knal’ zouden opleveren.

Door deze configuratie bevindt de cockpit zich bijna halverwege de lengte van het vliegtuig en heeft deze geen naar voren gericht raam. In plaats daarvan ontwikkelde het Quesst-team het eXternal Vision System, een reeks camera’s met hoge resolutie die een 4K-monitor in de cockpit voeden.

NASA presenteert supersonische X-59 op 12 januari

3 reacties op “NASA toont experimentele X-59 (video)

  1. Michael schreef:

    Mooie ontwikkeling maar waar wordt dit type voor gebruikt? Gaat ’t naar de hogere flight levels om verkenningen uit te voeren of is ’t een prototype voor verdere ontwikkeling burgerluchtvaart?

  2. Benjamin schreef:

    Kost maar een paar miljard elk jaar. En wat een ontdekkingen zijn er gedaan zeg!!!
    En de burger maar betalen terwijl ze nog niet eens over een goede ziektekostenverzekering kunnen beschikken.
    Maar idd wat een ontwikkeling zeg om je rug toe te keren naar de aarde en alles wat er op leeft om op zoek te gaan naar het onbekende.

  3. Rein Laagland schreef:

    Zeer interessante ontwikkeling