Het vervoeren van een hond of ander dier in het vliegtuig is voor de meesten ontzettend spannend. Waar een kleine hond op schoot mee mag worden genomen, dient een grote hond in een kennel in het ruim te worden vervoerd. Omdat het voor zowel de hond als het baasje enorm spannend is, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.
Zo kunnen de richtlijnen per luchtvaartmaatschappij verschillen en is het dus belangrijk om op de hoogte te zijn of jouw labradoodle pup bepaalde inentingen nodig heeft om mee aan boord te mogen of welkom is in het land waar je naartoe vliegt.
De juiste voorbereiding
Voordat je gaat vliegen met je hond, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Ten eerste is het belangrijk om te controleren of je luchtvaartmaatschappij überhaupt huisdieren toelaat. Niet alle maatschappijen bieden deze service aan, dus doe hier vooraf onderzoek naar. Als je eenmaal hebt gecontroleerd dat je hond mee mag, moet je in de meeste gevallen een reservering maken voor je trouwe vriend. Je hond kan namelijk niet gratis mee. Vooral niet als het een groter ras is en deze in het ruim moet. Twijfel je, raadpleeg dan vooraf de luchtvaartmaatschappij, zodat je zeker weet of het mogelijk is of niet.
Beperking qua gewicht
Niet iedere hond mag mee het vliegtuig in. Afhankelijk van het formaat van de hond en ook het gewicht, kan het zijn dat deze in een kennel in het ruim moet worden vervoerd. Zo zal een golden doodle pup prima in een tas op schoot mee mogen, maar zal een volwassen hond toch echt het ruim in moeten. Kijkend naar de richtlijnen ten aanzien van de transportbox waarin de hond mag worden vervoerd, mogen deze niet zwaarder zijn dan 8 kilo. Daarnaast moeten deze boxen stevig zijn en ook goed geventileerd kunnen worden. Het is dus wel zaak dat er wordt gekozen voor een box waar de hond ook prettig in kan liggen gedurende de uren dat hij erin zit.
De juiste documentatie
Niet iedere hond mag zomaar mee. Belangrijk is dat je beschikt over de juiste documentatie. Daaronder wordt verstaan het vaccinatiebewijs van je hond, maar ook een officiële gezondheidsverklaring die is afgegeven door een dierenarts. Daarnaast kan het zijn dat er door bepaalde landen nog wat aanvullende voorwaarden worden gesteld, zoals de verplichting voor een bepaalde vergunning. Omdat dit per land kan verschillen, is het belangrijk dit voor vertrek goed na te kijken. Uiteraard is het ook verstandig je hond te voorzien van een identificatieplaatje aan de halsband met je persoonlijke gegeven, zodat ze weten bij wie de hond hoort, mocht dit aan de orde zijn.
Tijdens de vlucht
Zit je hond gezellig bij je op schoot, dan is het belangrijk dat je ze voldoende water en ook wat te eten geeft, mocht dit nodig zijn. Zit je hond in een kennel in het ruim? Dan is er vaak iemand van de luchtvaartmaatschappij aanwezig om dit in de gaten te houden. Wat vooral belangrijk is, is dat je hond tijdens de vlucht goed gehydrateerd blijft en af en toe kan spelen mocht hij zich vervelen. Door je aan deze voorschriften te houden, zul je zien dat het allemaal reuze meevalt en je voor je het weet weer met je trouwe vriend bent herenigd.
[Dit artikel bevat commerciële content]