Nieuws

Het groeiende gebruik van drones in België werpt nieuwe juridische vraagstukken op, wat zorgen wekt bij veiligheids voorstanders en groeperingen die de burgerlijke vrijheden behartigen. De inzet van onbemande luchtvaartuigen voor observatie en levering doeleinden wint aan populariteit onder veel Belgische bedrijven en de verwachting is dat het aantal drones in het land in de komende vijf jaar zal verdubbelen.

De Belgische overheid toont ook interesse in het gebruik van drones voor grensbewaking, openbare veiligheid en militaire operaties. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit voor de nodige opstand kan zorgen. Je zit er namelijk niet op te wachten dat je in de zomermaanden rustig in je tuin van de zon geniet en je ineens een hoop gezoem boven je hoort en de mogelijkheid bestaat dat anderen kunnen zien wat je doet.

Uitdagingen rondom het gebruik van drones
De groei van het dronegebruik brengt, zoals je zult begrijpen, de nodige uitdagingen met zich mee. De EU-richtlijn gegevensbescherming vereist dat alle door drones verzamelde gegevens op een manier worden gebruikt die de privacy respecteert en dat alle verzamelde informatie veilig wordt opgeslagen. België heeft zich bovendien gecommitteerd aan het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, dat het recht op privacy beschermt. Het is dus niet alleen belangrijk dat deze rechten er voor burgers zijn, maar dat ze ook daadwerkelijk worden nageleefd en erop kunnen worden gehandhaafd. Grote steden als Brugge, Antwerpen en ook Luik zijn al jaren bezig met het naleven van deze regels, maar realiseren zich ook dat er veel meer (slimme) mankracht nodig is om dit te kunnen uitvoeren in de praktijk.

Uitbreiding van wet- en regelgeving
Wanneer we kijken naar de specifieke wetten die momenteel gelden voor het gebruik van drones, dan zien we dat er nog een aantal aanvullende wetten ingevoerd dienen te worden om juridische implicaties van het dronegebruik aan te kunnen pakken. Zo zien we dat er al verschillende waarschuwingen zijn geweest dat het ontbreken van deze duidelijke wetgeving ertoe kan leiden dat er misbruik gemaakt kan worden van het gebruik van drones, waardoor de rechten van burgers relatief eenvoudig kunnen worden geschonden, zonder dat hier consequenties aan verbonden zijn. Zo kun je in de praktijk je auto parkeren Brugge om daar vervolgens vrij met je drone rond te vliegen. Naast dat er uiteraard een grote groep is die volledig hobbymatig met een drone vliegt, zijn er ook zorgen om mensen die dit vanuit kwade wil doen. Hierbij kun je denken aan spionage, maar ook stalking. Het is dus serieus zaak dat de Belgische overheid hier zo snel mogelijk stappen in onderneemt om de rechten van de burgers te kunnen waarborgen.

Mogelijke inzet als postbezorging
België heeft recentelijk stappen gezet in de implementatie van drone bezorgdiensten, wat bedrijven een nieuwe, snelle en kosteneffectieve methode biedt voor het transporteren van goederen. Met de groeiende populariteit van onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) onderzoeken Belgische bedrijven enthousiast de potentiële voordelen van deze diensten. In bepaalde delen van het land wordt de technologie al gebruikt, waarbij een bedrijf in het Waalse Gewest een drone bezorgdienst exploiteert voor het afleveren van pakketten en andere goederen aan klanten. Deze service heeft zich als populair bewezen en wordt beschouwd als een kostenefficiënte manier om goederen in de regio te transporteren, als een alternatief voor traditionele bezorgmethoden. In hoeveel dit in de toekomst ook daadwerkelijk verder uitgerold zal gaan worden, dat zal de tijd moeten uitwijzen. Wat we wel weten, is dat drones de toekomst zijn, maar er zal wel eerst meer wet- en regelgeving moeten komen om ook alles veilig en verantwoord te kunnen houden.

[Dit artikel bevat commerciële content]