![](https://www.pilootenvliegtuig.nl/wp-content/uploads/2018/07/Bushpiloten-EO-MAF-vliegtuig-in-Papoea-230x115.jpg)
TEUGE – Een recordaantal van negen nieuwe studenten heeft zich de afgelopen maanden aangemeld bij het Mission Aviation Training Centre (MATC), de enige vliegschool in Europa gespecialiseerd in bushvliegen. De vliegschool is gevestigd op Teuge International Airport.
De groep van negen nieuwe studenten bestaat uit zeven Nederlanders, een Engelsman en een Duitser. “Het wordt steeds bekender in Nederland en daarbuiten dat we hier een dergelijke opleiding hebben”, aldus Marco Koffeman, directeur van de vliegschool. De afgelopen jaren hebben circa 25 mensen bij MATC een opleiding gevolgd. Dertig procent van hen kwam niet uit Nederland.
De 24-jarige Joël Mak uit Wageningen volgt een opleiding aan MATC. “Je roeping is daar waar je talenten de noden van de wereld kruisen, wordt wel eens gezegd. En ik hoop dat dit mijn roeping is”, aldus Mak. “Dit is in ieder geval iets waar ik al heel lang over droom: bushvlieger worden en zo mensen op de minst bereikbare gemeenschappen ter wereld helpen.”
Er waren inmiddels studenten uit Duitsland, Zwitserland, Finland, Oostenrijk, Groot- Brittannië, Frankrijk, Denemarken en Noorwegen. Het merendeel van de studenten hoopt na de opleiding te gaan vliegen voor Mission Aviation Fellowship (MAF). Mensen met andere ambities zijn ook welkom, mits er plaats is.
Uniek opleidingscentrum
Nederland heeft in Europa een unicum; want ons land bezit een vliegschool gespecialiseerd in een van de moeilijkste disciplines binnen de vliegerij. Het gaat om training om te leren vliegen in gebieden in de wereld waar nauwelijks verharde landingsbanen zijn en waar luchtverkeersleiding afwezig is.
Dergelijke vluchten vinden vooral plaats in Afrika, het Amazonegebied en delen van Azië, met name in Papoea Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea. De vliegschool MATC in Teuge, die studenten opleidt om op termijn in dergelijke streken te werken, is in 2016 gestart samen met Mission Aviation Fellowship, een internationale christelijke hulporganisatie die wereldwijd met 130 kleine vliegtuigen afgelegen dorpsgemeenschappen helpt met luchttransport en medische goederen.
Overstekende dieren
Het bushvliegen vereist bijzondere vaardigheden van de piloot. Bij gebrek aan luchtverkeersleiding op de plaats van aankomst moet de piloot vanuit de lucht de landingsbaan en de windrichting verkennen, en moet er vanuit de lucht gecontroleerd worden of er geen dieren over de baan lopen. Eventueel moet via laag overvliegen ervoor gezorgd worden dat overstekende dieren schrikken en worden weggejaagd.
Verder is het landen en opstijgen van onverharde en korte banen extra moeilijk, helemaal als die ook nog onder helling liggen. Ook zijn er bijzondere manoeuvres, bijvoorbeeld als ineens in de mist bergen opduiken of er relatief laag vliegend een heuvelrug in een oerwoud moet worden gevolgd.